üveg ékszer - üvegékszer - modern - egyedi

üvegékszer, üveg ékszer, modern, gyűrű, medál, bross, tányér, életmód, design, divat, trend, recept, iparművész

2008. október 17., péntek

Fusing és lámpagyöngy

Sokan kérdezik tőlünk, hogy miért nem csinálunk gyöngyöket is. Az öttletek és igények széles skálén mozognak. Van, aki egyedit szeretne, van aki nagy méretűt, van aki hosszúkásat és így tovább, mint Gombóc Artúr a csokiboltban. Jobbnál jobb ötletek, amil megmozgatják az ember fantáziáját. Azonban a fusing és a lámpagyöngy készítés két külön technika különböző gépekkel.

Fusing
A fusing, magyar nevén üveg rogyasztás során két vagy több üveglapot vágás, majd csiszolás után egymásra helyezünk , majd a kemencébe téve, a hőfoktól, olvasztási időtől függően megváltozik az üveg alakja.

fusing kemence

Lámpagyöngy
A lámpagyöngy egy úgynevezett lámpával készül, ami egy disznópörzsölőhöz hasonlít. Az asztalhoz rögzített lángcsóva segítségével megolvasztjuk az üvegrudat és a folyékony üveget az előmelegített pálcákra tekerjük fel. Ez az alap gyöngy, amit lehet díszíteni, variálni.

lámpagyöngy lámpa
Mi egyenlőre a fusing technikára vagyunk berendezkedve. Hobbiként szoktam gyöngyöt készteni, nagyon izgalmas dolog. Sőt, hosszú távú terveink közt szerepel a lámpagyöngy készítés is, de egyenlőre maradunk a kemencénél.

Címkék:

4 megjegyzés:

Blogger helen írta...

Köszönöm a választ :)

Egyébként tényleg olyanok vagyunk, mint Gombóc Artúr... :S

17/10/08 11:32 de.  
Anonymous Névtelen írta...

Szia Zsuzsi!

Ha nem szakmai titok, hogy csinalod, hogy ilyen szep formajuak az ekszereid ( nem folynak szet)?:)
Koszi!
juci

18/10/08 1:24 de.  
Blogger panyizsuzsi írta...

Az üvegolvasztás hőfoka változó, hiszen sok mindentől függ. A kemencében a fűtőszál elhelyezése, a termosztát kalibrálása, az üveg típusa és sok minden más befolyásolja. Kísérletezz, sokszor a kísérletből sül ki valami teljesen egyedi csak rád jellemző. Pl. nekem a buborékos mandzsettagombjaim kísérlet szüleményei, de ma már a kollekció darabja!

18/10/08 5:09 du.  
Anonymous Névtelen írta...

koszonom a valaszt! Alig varom, hogy meglegyen a kemencem....!:)
Tovabbi jo munkat Neked!

21/10/08 12:15 de.  

Megjegyzés küldése

Feliratkozás Megjegyzések küldése [Atom]

<< Főoldal