üveg ékszer - üvegékszer - modern - egyedi

üvegékszer, üveg ékszer, modern, gyűrű, medál, bross, tányér, életmód, design, divat, trend, recept, iparművész

2008. október 31., péntek

Művészet, Design, Bécs és Tavasz – 4. rész

Talán észrevettétek, hogy a cím változott, TAVASZ. Reggel Bécsben tavasz volt, 20 fok (nem is kell az a kabát, ugye?) Ma laza napot terveztünk, hiszen tudtuk, hogy hosszú lesz! Reggel letöltötten a leveleket és felraktam a blog bejegyzésemet, aztán jött még egy pár fontos mail, ami után sikerült elindulnunk.


Először egy kis sétával indítottunk, majd a Naschmarktot, a helyi piacot vettük célba. Ez a piac, bár elsőre nem gondoltam, nagyon nagy élmény volt. Megint a színek ragadtak magukkal, az osztrákoknak fantasztikus szépérzékük van. Olyan gusztusosan és színesen volt tálalva minden, pedig semmi különös körítés nem volt, de mégis. A végén itt maradtunk ebédre. A menü mindenféle olajban, ezekben érlelt zöldség, falafel és olajbogyós cibbata volt. Igen, kicsit olaszos, csakúgy a kedves boltos Alessandro, aki a murcit és a kávét szolgálta fel hozott a fenséges lakomához.
Ezen a piacon erősen keverednek a nemzetiségek, ami remek korrajza a városnak. Magam is meglepődtem, hiszen én Bécset egy osztrák városnak képzeltem el. Nem így van, ez egy nemzetközi metropolisz, ahol számos afrikai és indiai embert látni az utcákon. A legmeghatározóbbak azonban, a törökök és ez a piac kínálatán is jól látszott. Erre mondja a férjem, hogy Bécs és Ausztria két külön dolog.


Innen visszakanyarodtunk a kedd este meglátogatott MAK múzeumhoz, hogy az említett könyveket megvegyem. Nagyon örülök nekik! Ezután jött a búcsú, vissza a szállásra, pakolás, a parkolóból elhoztuk a kocsit és irány Budapest és a CTP adománygyűjtő vacsora.

Mivel a vártnál lényegesen több kamion volt az úton, ezért lassan haladtunk. A vártnál 20 perccel később értünk a férjem munkahelyére, ahol 10 perc alatt átöltöztünk, sminkkel együtt. Ezek után rohanás a Pilinszky kávéházba, persze kabát nélkül, mert a kötött kardigán ehhes a ruhához nem passzol. A férjem azzal hitegetett, hogy „majd gyorsan” leparkolunk” és a 7 órás kezdésre odaérünk. Persze a parkoló tele volt. Szóval én kiszálltam és futottam (hogy nem fázzak rövid ujjúban). Annyira siettem, hogy figyelmetlenségből egy oldalajtón mentem (estem) be. Ott állt egy ismerős elkerekedett szemmel. Én csak annyik kérdeztem: -Nem ez a bejárat? -Ez is lehet, de az van ráírva, hogy vészkijárat! … hogy miért is siettem ennyire és miért volt az olyan fontos, arról majd holnap írok!

Címkék:

2008. október 30., csütörtök

Művészet, Design, Bécs és Ősz – 3. rész

3.nap

A mai nap egy kis sétával kezdődött. Mivel a Westbahnhof, ami mellett lakunk a Mariahilferstrasse végén van a Hofmobiliendepot bútormúzeum mag az elején, gyalog közelítettük meg az objektumot! A kiállítás érdekes volt. Többnyire a császári korra és Sissire volt kihegyezve. Jópofa megoldásként egyes helyeken néhány percet vetítettek a Sissi filmből. A videó fekete-fehér volt kivéve azon bútorokat, melyeket mellette állítottak ki. Igazából ez egész kiállítás lezárul a bécsi műhellyel és a Thonetékkel. Azt hittem, hogy végigkalauzolnak napjainkig. Kár.


Tegnap elfelejtettem írni, hogy a MAK pincéjében láttuk a Frankfurti konyhát, aminek a prototípusa az 1927-es Frankfurti kiállításra készült. A célja pedig a tömeges lakásépítések során a konyhát, az étkezőtől elválasztva kis helyen praktikusan kialakítani, a tömeggyártás minden eszközét kiaknázva. Fantasztikus. A mai konyhához csak gépeket kéne integrálni és tökéletesen működne. A munkafelület egyik szélén volt egy kihúzható fiók, amibe a hulladékot lehetett beleseperni. A sparhert mellet ételmelegítő volt. Falra felhajtható vasalódeszka is a konyha szerves részét képezte. Az edénycsepegtetőnek leejtése volt a fém, kétmedencés mosogató felé. A felső szekrények ajtajai pedig toló rendszerben lettek kivitelezve. És az egész sallangoktól mentes, egyszerű, modern és szép volt! Mindkettőnknek nagyon tetszett. 10.000 ilyen konyhát építettek be!

(Nagyi, ezt a részt ne olvasd fel a Nagyfiúnak, mert meglepi!!!!)
Délben ismételten sushit ettünk a szokott helyen és a gyerekeknek is megvettük a kívánt meglepiket. A Nagyfiú egy gyerek kivitelű svájci bicskára vágyott. Talán azért mert nekem mindig a táskámban a svájci bicskám, már legalább 15 éve (még a piros bőr ridikülömben is hordom). Szóval ez a bicska gyerek bicska, mert nincsen hegye, le van kerekítve, viszont éles és a lényeg, hogy van rajta fűrész!) A Gombanő (nem tudta régebben kimondani, hogy Ő márpedig egy bomba nő) rózsaszín és csillogós iroda felszerelést kért az angyalirodájába, sikerült ilyen megkötésekkel ízléses darabot találni, bár nem volt könnyű! A Kicsi, nyelvi készségek híján nem kért semmit, de kap egy babakocsit, amit egész nap tologathat. Ugyanis, ami van azt a nagyok is használtan kapták és már erősen viseletes szegényke.

A délután ismét pihenéssel, majd a Stephanskirche meglátogatásával telt. Ez a templom röviden és tömören leírható. Kívül molinóval borított állványzat rejti jelentős részér, belül meg olyan, mint a mi Mátyás templomunk. A mai nap eseménye volt még a Lobmeyr üvegmúzeum és bolt meglátogatása is. Ez a család az 1830-as évek óta foglalkozik üveggyártással, januárban veszi át a 7. generáció a vállalkozást. A mi családunkban én még csak a 2. vagyok, aki üvegezik, a Gombanő pont a múlt héten ajánlotta föl, hogy ha meghalok, akkor Ő majd üvegezik helyettem. Mondtam neki, hogy ha gondolja, akkor egy darabig közösen is csinálhatjuk!

A vacsorát kihagytuk, már annyit ettünk pár nap alatt, hogy nem voltunk éhesek, ráadásul holnap a Calasantius Training Program adománygyűjtő vacsorájára megyünk haza, de erről majd külön posztban írok, hiszen a panyizsuzsi üvegeknek komoly szerepük lesz ezen az esten!

Címkék:

2008. október 29., szerda

Művészet, Design, Bécs és Ősz – 2. rész

2. nap
A napot a KunstHaus Wien-ben a Hundertwasser múzeumban kezdtük, majd a házánál folyattuk utunkat. Ez a férjem kérése volt, mivel én nem nagyon kedveltem Hundertwasert. Építésznek hívják, de minden épületéhez kellett egy „igazi” építész. A legdurvábbak a felújításai, ahol egy meglévő épületre ráhúz egy teljesen eltérő mázat, mintha piskótára mézeskalács motívumokat rajzolnánk cukormázzal. Gáz. A múzeumban viszont fantasztikus grafikákat, kőnyomatokat és egyéb képeket láttunk. Hihetetlenül gyönyörűen, bár merészen válogatta össze a színeket, engem teljesen lenyűgözött. Mivel nagyon sok színt használok az üvegeim tervezése során és az ékszerek, tárgyak egyik fő erőssége a színkompozíció, Hundertwasser képeit tovább fogom tanulmányozni!

hundertwasswer
A véleményem kicsit változott: Hundertwasser fantasztikus képzőművész, viszont építészetileg egy nagy NULLA. Igazából csak azt nem értem, hogy miért építészként aposztrofálják? Az összes róla kapható könyvben csak az épületei voltan, a képei kb. 5%-t tették ki a házairól írt ódáknak.

A második állomás a Belvedere volt, ahol Klimt és Schiele volt a célpontunk. Klimt érdekes, hiszen mostanság, az elmúlt 10-15 évben nagyon felkapták. Szépek az arany tónusú szecessziós képei, de teljezen vegyes a stílusa, pl. most tudan meg, hogy tisztén impresszionista művei is vannak szép számmal. Schiele sokkal egységesebb, bár durvább, nekem ő jobban tetszik. … és maga a Belvedere, ami Savoyai Jenő nyári palotája volt. Az Also Belverdé-ben lakott, a Felső Belvedere csak a reprezentációra szánt rész volt. Ezen kicsit elgondolkoztam, mikor a mai fogyasztói társadalomról, mint a pazarlás netovábbjáról beszélünk, hogy erre megvan a történelmi példa, ami csak ismétli önmagát.

belvedere
Délután kicsit megpihentünk a szobánkban és este a MAK (Museum für Angewandete Kunst) vagyis az iparművészeti múzeum következett. Ez egy óriási épület, amiben lézeng néhány kiállítás. (Nem mintha lett volna többre energiánk!) A legérdekesebb és legszebb a thonet szék kiállítás volt. Maga az installáció is gyönyörű volt a terem közepén lehetett végig menni, amit két vászonfal szegélyezett, mögötte voltak a szélek, amiket a falról világítottak meg. A vásznon kirajzolódtak a székek csodás formái. A pincében japán katagami technikával készült textilek, üveg és kerámiatárgyak, valamint bútorok voltak. Külön érdekesség volt a museum shop. Itt kinéztem magamnak 3 könyvet, ami hamarosan az otthoni polcomon is megtalálható lesz! Témájukkal nem árulok el titkot: üveg és ékszer!
A legjobban azonban nem ez tetszett. Találtunk egy ceruzát, aminek a hátán ez állt. „Az amerikaiak az első űrutazás során rájöttek, hogy a golyóstoll, a benne lévő tintát súlytalan állapota miatt, nem működik az űrben. $1.000.000-t költöttek egy űrben használható toll kifejlesztésére. Az oroszok ceruzát használtak!”

El kel meséljem, hogy mióta New York-ban jártam, azóta van egy szokásom, jegyzetelek a múzeumokban. No nem mindent, csak egy nevet, egy kép címét, egy jó könyvet a muzeup shop-ban. Ilyeneket szoktam felírni. Ma reggel rájöttem, hogy nem hoztam, kicsi zsebben elférő füzetet, mert az jó a múzeumi jegyzeteléshez. Így megvettem életem első Moleskine füzetét. Ennek a füzetnek múltja van, részletek itt!

Címkék:

2008. október 28., kedd

Művészet, Design, Bécs és Ősz – 1. rész

Ma útjára indítom 4 részes sorozatomat, ami a bécsi nyaralásunkról, jobban mondva őszölésünkről szól. A cím 4 szó, a nyaralás 4 nap, melynek mindegyike egy posztban fog tömörülni. Igen, tömörülni. Naívan azt hittem, hogy Bécsre elég 4 nap, de nem. Tulajdonképpen mikor összeraktam a művészetekre, elsősorban iparművészetre kihegyezett programot, akkor jöttem rá, hogy a legfontosabb dolgok talán egy részét, ha nem tudjuk nézni. No meg egy kicsit feltérképezzük a terepet, mert Bécs nem a világ vége és egy jó kiállításért, akár egy napra is érdemes eljönni!

1. nap
Ez a nap, rohanósan kezdődött, mivel a gyerekek egy részét csak ekkortól tudták a nagyszülők vállalni. Ennek eredményeképpen az egyetlen kabátomat sikerült a szüleimnél hagyni. A szállásunk a Maiahilferstrasse végén a Westbahnhof mellett volt egy kis, a célnak tökéletesen megfelelő, hotelben volt. Kipakolás után leállítottuk az autót egy parkolóházban és rohamléptekben (mert ugye nem volt kabátom) elindultunk a Mariahilferstrasse felé. Így a nap, a tervezettel ellentétben vásárlással kezdődött, de viszonylag gyorsan elintéztük. A Maiahilferstrasse másik vége viszont a helyiek által MQ-nak nevezett MuseumQuartirer, ami egy 60.000m2 múzeum komplexum. Miután eligazítást kaptunk a Bécs kártya, valamint a szimpla, kombinált és egyéb belépőjegyek világában, a Bécs kártya és az Architektur Centrum mellett döntöttünk első körben.

Az első kiállítás az a_schau, az osztrák építészet története volt. Bécs építészete egy tőről fakad Budapestével. A múlt század elején, mind a bécsi, budapesti és a párizsi városvezetők rájöttek, hogy egy élhető város érdekében városrendezési tervet kell készíteni és azt kivitelezni. Ekkor Alakultak ki a mai kör és sugárutak, amiben Párizs és Budapest nagy hasonlóságot mutat. Ezek után tovább mentünk a vörös korszakba, ami 1919-34-ig tartott (a mázlisták). Itt a stílusjegyek erős hasonlóságot mutattak a magyar korabeli épületekkel. Késő viszont óriási eltérés van, valahol éreztem, hogy a kommunizmus menni lehetőséget, értem itt mind alkotói, mind technikai értelemben vett el tőlünk. A 60-as, 70-es években mi már csak a lakótelepekre koncentráltunk, míg itt élt az építőművészet. A kiállításnak külön érdekessége volt, hogy oldalt kis beugrókban a kor lakás viszonyait boncolgatták, hogy a laikusok a saját nyelvükre lebontva, jobban megértsék az egészet. Ez a kiállítás jó volt, de a lényeg ezután jön.

A múzeum másik kiállítása, „Az építészet a fejben kezdődik” valami fergeteges volt. 20 építész irodát vizsgáltak több mint 2 évig, hogy ki hogyan alkot koncepció szinten. Rettentően tanulságos és hétborzongató volt a kiállítás. Belénk a BME-n belesulykolták, hogy milyen rendszerben kell alkotni. Itt pedig különböző és eltérő módszereket láttunk. Most jöttem rá, hogy a modellnek nem a dokumentáció részeként, hanem az alkotás eszközeként kel működnie, hiszen az arányokkal itt lehet a legjobban szembesülni. Soha nem tudtam, hogy a legnagyobb építészek nagy része 6B-s ceruzával kezdi a skiccelést és van, aki egyáltalán nem skiccel. Van, aki legóból épít koncepció szinten, van aki a terepen alkot és van, akit inspirálnak az orchideák és a műteremben felfüggesztett sonkából a tervezési folyamat során. Ezt minden építésznek látni kell. Különösen ajánlom a BME Építész karán tervezést oktató tanárnak, nekik KÖTELEZÖ. Még egy érdelesség amíg a terem falain ezeket a fantasztikus munkamódszereket láttuk a terem közepén építész eszköztörténeti kiállítást láthattunk, a fehér köpenytől a magyar ArchiCAD legújabb verziójáig. Ez nekem azért volt megdöbbentő, mert a saját, még az egyetemen használt, eszközeimet is ott láttam, olyat is, amit 98-ban vettem amerikában és szinte csak nekem volt olyan az egyetemen. Lehet, hogy öreg vagyok?

Ezek után egy kis sétával, metrózással és egy fantasztikus sushival zártuk a napot! Íme egy kép az étterem arculatából:

Ezt most a hotelből töltöttem fel, több kép később jön!

Címkék:

2008. október 25., szombat

Egyedi üveg ékszer - egyedi modul

Akik e-mailben keresnek, azoknak jelzem, hogy lehalt a szolgáltatónk és csak néhány naponta jutok nethez egy kávéházban. A következő napokban ott sem. Mindenkinek fogok válaszolni, csak idő kérdése!
Meg kell vallanom, ezek mellett az üvegárak mellett, nem fér bele a hulladék ”termelés”. Szó, ami szó, nem minden égetés sikerül vagy nem pont az elsőre, ez rendben is van, de a vágási hulladékot nem szeretem, így ha van kimaradó rész, akkor azt egy kis fadobozba kerül (a dobozt egyébként anyák napjára kaptam a fiamtól). Ha valami egészen picike darab kell, akkor mindig előkerül ez a doboz. Ez teljesen rendben van, addig, amíg egy tervből egy ékszer készül, vagy ha éppen a dobozkával előttem formálódnak, alakulnak a tervek. Amikor már ugyanazon darabból több készül, akkor a dobozka vajmi keveset használ. Építész lévén, ahol a 60cm-es modul egy etalon, eszembe jutott, hogy miért ne lehetne saját modulrendszerem. Így a tervek ezen modulrendszeren belül készülnének és a vágás is gyorsabb lenne, a hulladék pedig minimális. Így tegnap kialakítottam egy panyizsuzsi modult. Ehhez társult az új munkamenet: az üvegekből először modul szélességű csíkok lesznek, majd azok kerülnek feldarabolásra. Tegnap már modulban ment a műhelymunka. Remek volt, gyorsabb, hatékonyabb, csak a stílus nem változott!

Címkék:

2008. október 21., kedd

Kipécéztek

MissX kipécézett magénak. Most megoszok veletek 7 dolgot magamról és kipcézek hét embert, hogy ők is tegyenek hasonlóan.
Íme:

1) Szeretek főzni.

2) Szeretek beszélni.

3) Textilpelenkázom a lányom.

4) A hézimunka nem tartozik a legégetőbb teendőim közé.

5) 14 éves korom óta van a táskámban egy Svájci Bicska.

6) A benti virágaim alig élnek túl, de a kintiek gyönyörűek.

7) 21 éves koromig nem ettem meg a gombát.

Szabályok:
1. Linketld be azt az embert a blogodba, aki kipécézett.
2. Ossz meg magadról hét dolgot, akár különleges, akár hétköznapi.
3. Pécézz ki 7 embert, nevezd meg és linkeld be őket a blogodba.
4. Egy hozzászólásban értesítsd őket a blogjukon, hogy ki lettek pécézve.

A kipécézettek:
Vadjutka
Ledanna
JennSki
syko
Jellybean
Karlita
LaPomme


2008. október 19., vasárnap

Alvásidő

A gyerekeimmel nagyon szigorú vagyok az alvás tekintetében. Nálunk 1/2 8-kor fekvés van, ha törik, ha szakad. Szükségem, szükségünk van az estére a férjemmel együtt.

Sok időn át minden éjjel 8-12-ig csináltam a saját dolgomat. Tanultam, diplomáztam, építészként rajzoltam, a neten olvastam és tanultam marketing és vállalkozás fejlesztési stratégiákat, kitaláltam az új ékszereket és még néha a házimunkára is jutott idő. Ennek lejárt az ideje! Az elmúlt héten valahogy jelzett a szervezetem, hogy elég. Nem bírtam fenntmaradni. Elekezdtem időben efeküdni, de így nagyon sokmindennel lemaradtam.
Napok óta nem jutott idő fontos és sürgős dolgokra, megrendelések és az adminisztráció járt egész nap a fejemben. NEm jutottam egyről a kettőre, pedig két komoly projektünk fut:
  • egy "magyar-multi" egyik részlegének mi csináljuk a céges ajándékát Karácsonyra
  • a Calasanctius Training Program adománygyűjtő vacsoráját szponzoráljuk, ahol ékszerek kerülnek árverésre és Év Embere pakett is készül a rendezvényre
Ennek ellenére soha nem volt 2-3 órám egyben, úgy, hogy senki ne zavarjon és végre pontot tegyek a sok félig megrajzolt i-re.
Ma azt mondtam, hogy vége és délután kaptam 3 órát a családtól. Beültem a szobámba és nekiestem a legfontosabbaknak. A három óra többre volt elég, mint gondoltam. A végén még rendet is raktam az asztalon!
Örömömben átmentem a barátnőmhöz beszélgetni. Néha ki kell szakadni a gyereknevelésből és a háztartásból. Olyan jól esik most tiszta lappal kezdeni ezt az új hetet, különösen, hogy erre csak egy napot lehetett rápihenni és 3 napban kell megoldani 5 nap feladatait.


Jó éjt, megyek aludni!


Címkék:

2008. október 17., péntek

Fusing és lámpagyöngy

Sokan kérdezik tőlünk, hogy miért nem csinálunk gyöngyöket is. Az öttletek és igények széles skálén mozognak. Van, aki egyedit szeretne, van aki nagy méretűt, van aki hosszúkásat és így tovább, mint Gombóc Artúr a csokiboltban. Jobbnál jobb ötletek, amil megmozgatják az ember fantáziáját. Azonban a fusing és a lámpagyöngy készítés két külön technika különböző gépekkel.

Fusing
A fusing, magyar nevén üveg rogyasztás során két vagy több üveglapot vágás, majd csiszolás után egymásra helyezünk , majd a kemencébe téve, a hőfoktól, olvasztási időtől függően megváltozik az üveg alakja.

fusing kemence

Lámpagyöngy
A lámpagyöngy egy úgynevezett lámpával készül, ami egy disznópörzsölőhöz hasonlít. Az asztalhoz rögzített lángcsóva segítségével megolvasztjuk az üvegrudat és a folyékony üveget az előmelegített pálcákra tekerjük fel. Ez az alap gyöngy, amit lehet díszíteni, variálni.

lámpagyöngy lámpa
Mi egyenlőre a fusing technikára vagyunk berendezkedve. Hobbiként szoktam gyöngyöt készteni, nagyon izgalmas dolog. Sőt, hosszú távú terveink közt szerepel a lámpagyöngy készítés is, de egyenlőre maradunk a kemencénél.

Címkék:

2008. október 14., kedd

Ringblogger

Van egy lány a neten, aki gyűrűkről bloggol. Csak gyűrű és semmi más.
Most ez a lány rámtalált és bloggolt rólam.

Címkék:

2008. október 13., hétfő

WAMP és rizsfelfújt

Tegnap wamp volt, s hogy én is kint voltam meg kellett oldani a család étkezését. Mivel a férjem, bár vendéglátós, inkább gazdasági szempontból közelíti meg a szakmáját, mintsem a gasztronómia felől, ezért, ha nem vagyok otthon, akkkor előre elkészítem a család ebédjét. A és B menü létezik. Nem azért mert idáig terjed a konyhaművészetem, hanem ez két előre elkészíthető és jól melegíthető étel, amit a gyerekek szeretnek és lelkesen esznek:
A. rakott krumpli
B. rizsfelfújt

Mivel a legkisebb gyerkőc még nem fogyaszt tejterméket és a nagyoknak sem sűrűn adok, ezért a B menüt választottam. Íme:

rizsfelfújt
És a recept:
500g rizs
2 l szójatej
4 dl víz
reszelt citromhéj
cukor érzésre
2 ek. liszt
10 dkg vaj
8 tojás

A rizs felteszem főni vízben és szójatejben, egy kis reszelt cirtomhéjjal együtt. (Ennél a pontnál tilos leülni blogokat olvasni, mert tuti kifut!). Mikor már rendesen dagadnak a rizsszemek, lehúzom a tűzről és lefedve tartom, míg ki nem hül. Ekkor hozzáadok 2 ek. lisztet, a vajat, kevés cukrot és a tojás sárgáját. A végén jó keményre verem a tojás fehérjét és ővatosan beleforgatom. Az egész masszát kivajazott, kilisztezett tesibe töltöm és 170C-on légkeveréssel sütöm. Ha nagyon pirul a teteje, akkor ráteszek egy fehér lapot!
Baracklekvárral (ezért kell a kevés cukor!) isteni finom!

Címkék:

2008. október 10., péntek

Lila üveg gyűrű

Némrég hívott fel a tulajdonos a b.boom kismamaruha boltból, hogy lila csatokat vigyek, majd anyahajó blogján olvastam, hogy alig várja hogy feltegyünk a netre néhány lila gyűrűt.

Az őszi színdivatban dominál a lila és mindenki lila színt keres. Nekem a lila nem színem, bár néha magam is rátalálok. Szóval húztam ezt az egész lila dolgot, de most már pontot rakok a végére. Elkészültek a lila csatok és a gyűrűk is.
Vasárnap debütálnak a WAMP-on, ami most már bent lesz. A Gödör egy kellemes hely, lehet kávézni, beszélgetni és ott lesz a sok WAMP-os árus, gyertek el, negyon megéri és a szemfüesek már elkezdhetik a karcsonyi vásárlást!
Jövő héttől pedig a meskán, etsy-n és a b.boom-ban a Lövőház utcában is kereshetitek a panyizsuzsis lila színeket!

üveg gyűrű

Címkék: ,

2008. október 7., kedd

Ráczkevi Kata

ráczkevi kataMesélj egy kicsit magadról!
Ráczkevi Kata vagyok. Kis családomal Budapesten élek. Kismamaként két gyermekem mellett próbálgatom a kreatív vénámat. Kézműves családból származom: Édesapám asztalosként nagypapám pedig fafaragó művészként a fát szelídítette, szelídíti meg.
Én főként textillel dolgozom. Textilen belül pedig a saját festésű vásznakat részesítem előnyben. Kedvenc színem nincs, mindet nagyon szeretem.

Mikor kezdtél el alkotni?
Varrni mindig is varrtam. Már kislány koromban az édesanyám lábbalhatjós varrógépén próbálkoztam. Akkor még a babáimnak "alkottam" később már magamnak készítettem néhány apróságot. Igazán aktívan két éve kezdtem varrni a kislányom születése után.

tündér táska
Mi a munkamódszered?
Melyik részt szereted a legjobban?A munkafolyamat egyik legélvezetesebb része a textilek festése. Nem rég tanultam meg a technikát. Az az izgalmas benne, hogy sohasem tudod, hogy milyen is lesz pontosan a végeredmény. Vannak meglepetések amik jobbak, mint amire számít az ember. Aztán a következő kedves fázis az anyag és a cérna kiválasztása. Nagyon szeretek pl színátmenetes cérnákat használni. Majd csak ezután dől el, hogy milyen tűzést választok pl egy táskához. Tulajdonképpen az egész folyamatot szeretem, ez ad erőt, lendületet hogy készítehessek több darabot, de sohasem egyformát!

Kedvencek:
Szentendre az egyik kedvenc városom. Kedves, hangulatos utcákkal, sikátorokkal, csodás patakparttal. Volt szerencsém 3 évig itt élni. Itt talált rám szerelem, itt született a kisfiam. Kedvenc zeném bármi lehet, ha George Michael-től hallom. ;o) Filmekben a romatikát illetve a művészetet keresem. Ezért is kedves filmjeim pl a Fagylaltparadicsom és a Keserű Méz. Ezeket a páromnak köszönhetem, ő mutatta meg őket. Kedves és kedvenc könyveim közé Janikovszky Éva művei tartoznak, de az életrajzi könyveket is nagyon kedvelem, csak mostanában sajnos kevés időm marad az olvasásra.

dkatta táska
Hogyan népszerűsíted műveidet?
A műveimet egyelőre a Meskán keresztül próbálom értékesíteni, népszerűsíteni pedig a blogomba illetve a képtármaba feltöltött fotókkal szeretném.

Mesélj milyen leszel 10 év múlva! (elsősorban alkotás)
10 év nagyon sok idő. Egyelőre a jelenre koncenrtálok, hogy teljesülhessen az álmom és a hobbim lehessen a munkám, a munkám pedig a hobbim.

Címkék:

2008. október 6., hétfő

Üveg karácsonyi díszek és ajándékok

üveg karácsonyfa dísz
Ma raktuk be az első karácsonyfadíszeket a kemencébe. A kísérleti darabok már lassan ki is hűlnek.

A karácsonyfák egyszínű és színes díszekkel is készülnek. Hamarosan felkerülnek az online boltjainkba, de egyedi megrendeléseket is elfogadunk! Sőt, néhányhoz itt a blogon is hozzá lehet jutni méghozzá ingyen! érdemes lesz mostanában ide látogatni!

Címkék: ,

A 40

panyi
A férjem múlt héten 40 éves lett. Már régóta viccelődtem vele, ha valami nem úgy sikerült, hogy "Így 40évesen...", de ezt mindig kikérte magának. Most már nem szólhat egy szót sem.

Három hete elhatároztam, hogy összeszedem magam és csinálok egy jó kis meglepetés bulit neki. Aztán szépen elmeséltem neki, hogy miért is nem csinálom meg. Ez persze nagyon hihetőre sikerült, ami tőlem egy nagy csoda, mert nem tudok hazudni és ha valami meglepetésem van, azt mindig elárulom, mert annyira örülök, hogy meglepetést fogok neki szerezni. Szóval most nagyon meg kellett magam erőltetni.

Először is lefoglaltam egy helyi étterem, az Új Művész klubját és megbeszéltük, hogy ők gondoskodnak az italról és ételről. Na itt már egyszerűsödött a dolgom. Aztán összeszedtem a barátok elérhetőségeit. Ezt éjszaka tettem a telefonjából. Szépen felhívtam mindenkit, hogy írja be a naptárába e fontos dátumot és adja meg az e-mail címét, hogy a továbbiakat ott küldhessem el.

A végére maradt az apró süti és a torta, amit az Ő munkahelyéről kellett megrendelnem titokban. Egyetlen kolléganőjének tudtam az elérhetőségeit, így vele szervezkedtem. A dolgot az bonyolította meg, hogy a nevezetes napon dolgoznia kellett volna, de a kolléganő elintézte, hogy ne kelljen.

A végére csak az izgalom maradt, hogy el ne szóljam magam. A szombat volt a legnehezebb alig vártam, hogy elmenjen egy barátjával nagyon fontos dolgokat megbeszélni. A gyerekek, mint fő kotnyelesek ekkor tudták meg a hírt, de rögtön partnerek voltak és örültek a Nagyinak, aki már egy közeli parkolóban várakozott!

48-an gyűltünk össze a születésnapra és az Ember nagyon meglepődött, mikor leért a lépcsőn és megpillantotta a kis "tömeget". Még egy PowerPointos előadást is kapott, aminek a végén olyan egymást bemutató beszédet mondott az Uram, hogy mindenki odavolt tőle.

Aztán hajnalig beszélgettünk. Azóra próbáljuk kialudni magunkat a 3 gyerek mellett, ami nem nagyon sikerült még, de ez a remek este megérte az előtte és utána lévő fáradtságot!

Címkék:

2008. október 4., szombat

Üvegékszer gyártás 3...2...1... start!

Néhány hét és elkezdődik a karácsonyi vásárlási maraton. Nem mintha nagyon szeretném, de én egy kicsit kivonom belőle magam, mármint az egyik oldalon. Ugyanis, én már megkezdem az ajándékok vásárlását augusztusban és október végére már egészen jó állok. Nekem ez a filozófiám és a gyakorlati ütemtervem ahhoz, hogy ne kelljen elcsigázottan, rohanó emberek közt bolyongani december 20-án boltokban és vásárokon. Eddig a nyugis rész.

A másik a cég. A panyizsuzsi üvegékszer kifejezetten ajándék kategória. Ezért a karácsony nálunk a főszezon. Ilyenkor alaposan felkészülünk és jelentős készlettel várjuk a vevőinket. Nálunk nem néhány ékszerből kell majd válogatni az utolső napokban, viszont az egyedi megrendeléseket érdemes időben leadni. Hamarosan át fogjuk gondolni a határidőket. És itt közzé is fogjuk tenni. Milyen határidőket? Például az egyedi megrendelések utolsó napja, postázás utolsó napja, stb. Aki ezeken a határidőkön belül rendel, biztosan a fa alatt lesz az ajándéka. Ezt mi garantáljuk.

Addig is a vásáraink:
WAMP:
2008. október 12. Gödör Klub (Már bent leszünk!)
a novemberi és decemberi Wampok dátumát később közöljük!

Címkék: ,